Докато проучват древен подводен вулкан в Тихия океан, учени се натъкнат на

...
Докато проучват древен подводен вулкан в Тихия океан, учени се натъкнат на
Коментари Харесай

Учени се натъкнаха на „път, павиран с жълти тухли“, на дъното на Тихия океан

Докато проучват древен подводен вулкан в Тихия океан, учени се натъкнат на находка, наподобяваща път, павиран с жълти тухли. Всъщност това е естествено образувание, което е резултат от вулканичната геология – точно тя е начупила скалите по този забавен и съразмерен метод.

Откритието е направено с плавателния съд „ Наутилус “, който сега изследва хребета Лили'уокални в националния морски резерват „ Папаханаумокуакеа “ формиран от група от няколко неголеми острови и атоли, ситуирани в средата на Тихия океан и влизащи в състава на Хавайските острови.

В биосферния резерват се намират под отбрана над 7000 типа частично ендемитни типове, които за застрашени от изгубване. Между тях са Зелената морска костенурка (Chelonia mydas), Сива рифова акула (Carcharhinus amblyrhynchos), хавайският тюлен духовник (Monachus schauinslandi) и Лайзенският албатрос (Phoebastria immutabilis). Между предпазените растения в резервата е палмата Nihoa.

Всеки ден можете да наблюдавате фрагменти онлайн от проучването на „ Папаханаумокуакеа “, който се намира на повече от 3000 м под вълните. Наскоро оповестен откъслек демонстрира момента, в който дълбоководният кораб се натъква на пътя към Оз:

„ Това е пътят към Атлантида “, споделя откривател по радиото.

„ Път от павирани жълти тухли? “, добавя различен глас.

Това е необичайно “, прибавя трети член на екипа.

„ Шегувате ли се? Това е шантаво! “

Въпреки че се намира на дъното на океана, езерното корито, намерено от откривателите, наподобява изненадващо изсъхнало. Почти като „ изпечена кора “, която може да бъде обелена. В един дребен район вулканичната канара се е начупила по подобен метод, че наподобява на тухли.

„ Тези неповторими 90-градусови фрактури най-вероятно са разследване от напрежението, породен от нагорещяването и охлаждането по време на множеството изригвания в този регион “, споделят откривателите.

На пръв взор образуванието прилича на път към магичен свят. И в прочут смисъл това е по този начин. „ Наутилус “ ни води на пътешествия до кътчета от нашата планета, които в никакъв случай не сме виждали. Можете да научите повече за тази експедиция тук.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР